Afspraak maken? +31 (0)6 5517 2842

Nieuwe psoriasisbehandeling – oude wijn in nieuwe zakken?

Nieuwe psoriasisbehandeling – oude wijn in nieuwe zakken?

Gedurende de afgelopen 25 jaar ben ik als arts voor integrale geneeskunde nogal wat aandoeningen tegengekomen die niet altijd even goed op een conventionele medische aanpak reageren.

Psoriasis is één van die aandoeningen die soms heel moeizaam onder controle te krijgen zijn. Conventionele behandelingen op basis van corticosteroïden en andere immuunonderdrukkende middelen, biologicals en lichttherapie hebben niet altijd het gewenste effect waardoor de lijdensweg voortduurt.

Zo’n 15 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met dimethylfumaraat, ook wel bekend als Psorinovo, dat door een bereidingsapotheek in Nederland werd gemaakt. Een kleine groep artsen schreef Psorinovo al sinds 1981 voor en rapporteerde opmerkelijk goede resultaten, vooral bij de moeilijk te behandelen gevallen. Dit maakte me nieuwsgierig en tegelijk ook sceptisch, maar ik besloot om Psorinovo toch een kans te geven.

Vandaag de dag betreur ik het feit dat ik Psorinovo niet eerder ben tegengekomen. Gezien het succespercentage dat ik met de behandeling bereik, had ik Psorinovo eigenlijk al vanaf het begin af aan bij mijn psoriasispatiënten moeten inzetten. Door de jaren heen heb ik ook ontdekt dat voedingsadviezen en specifieke voedingssupplementen het effect van Psorinovo aanzienlijk kunnen versterken.

Recentelijk heeft Spaanse farmaceut Almirall een gepatenteerde vorm van dimethylfumaraat, Skilarence, op de markt gebracht. Op het eerste gezicht lijkt Skilarence identiek aan Psorinovo te zijn, maar is het toch niet. Het belangrijkste verschil zit hem in het feit dat Skilarence niet in vertraagde afgifte wordt geleverd. Dit verschil kan bij de behandeling vervelende bijwerkingen veroorzaken zoals opvliegers, misselijkheid en diarree.

De kans dat dit bij Psorinovo gebeurt is minimaal, aangezien Psorinovo een vertraagde afgifte heeft. Ik ben daarom niet van plan om nu ineens al mijn patiënten op Skilarence over te gaan zetten. Skilarence zal zich eerst nog moeten bewijzen en tevens laten zien dat het geen vervelende bijwerkingen veroorzaakt. Op het moment dat hier meer duidelijkheid over komt, ben ik bereid om mijn keus voor Psorinovo te herzien, vooral ook omdat Psorinovo geen geregistreerd geneesmiddel is en daarom niet door iedere verzekeraar wordt vergoed.

Geschreven door: Lydia Boeken, arts

Amsterdam Kliniek

Stationsstraat 6E

1391 GN Abcoude

m. 0655172842

info@amsterdamkliniek.nl