Afspraak maken? +31 (0)6 5517 2842
Voedsel

Overgevoeligheid

Wolf in

schaapskleren

Waar de Amsterdam Kliniek zich al vele jaren op focust is de relatie tussen een verborgen voedselovergevoeligheid en gewone klachten. Het blijkt dat veel klachten eigenlijk door een voedselovergevoeligheid (allergie en intolerantie) veroorzaakt worden, maar in hun algemeenheid niet als zodanig door de reguliere geneeskunde worden herkend. Zelfs luchtwegproblemen (astma, hooikoorts, chronische verkoudheid) kunnen het gevolg van een overgevoeligheid op één of meerdere voedselproducten zijn en dus niet per definitie op iets dat wordt ingeademd.

De Amsterdam Kliniek is ervan overtuigd dat het niet herkennen van bepaalde klachten te maken heeft met het feit dat de reactie op een voedselproduct pas na verloop van tijd kan opkomen. In tegenstelling tot een klassieke allergie waarbij reacties over het algemeen zeer snel na blootstelling aan iets dat gegeten of gedronken wordt, verschijnen. Deze reactie kan dan vaak op basis van een klassieke allergietest worden bevestigd.

Bij een verborgen voedselovergevoeligheid (intolerantie) kan het daarentegen soms dagen duren voordat een reactie merkbaar wordt. De lange tijd die er tussen zit, maskeert de oorzaak-en-gevolgrelatie tussen het gegeten product en de reactie hierop. Wat nog belangrijker is: de klassieke allergietest is van nul en generlei waarde om een intolerantie te kunnen aantonen.

Daarom werkt de Amsterdam Kliniek al vele jaren met de zogenaamde neutrofielentest. Voor deze test worden een aantal buisjes bloed afgenomen, waarna een druppel bloed van de patiënt met een druppel voedselconcentraat wordt samengebracht. Vervolgens worden in een aangepaste hematologie-analysator (apparaat dat bloedcellen kan onderzoeken) veranderingen van neutrofielen (specifiek soort witte bloedcel) gemeten d.m.v. gelijkstroom- en radiogolffrequenties. Veranderingen die binnen deze neutrofielen optreden, kunnen een zeer goede indicatie geven over de aanwezigheid van voedselintoleranties.

Ik wilde een poging wagen om te zien of er iets aan mijn zeldzame huidziekte ichthyosis te doen was. Met 3 maanden dieet en daarbij veel vitaminen achter de rug ben ik compleet verrast: ik voel me zoveel fitter en wat nog meer opvalt is, dat mijn huid veel minder schilfers aanmaakt. Ik ben erg te spreken over de zorgvuldige en plezierige behandeling in de Amsterdam Kliniek. Lydia bedankt!

Det Matermann, Hall

De klachten die ik had liepen uiteen van enorme vermoeidheid, hoofdpijn, uitslag in mijn gezicht, uitblijvende menstruatie, toename in gewicht en duizeligheid tot obstipatie. Ik deed een voedseltest en ging 3 maanden op dieet. Ik kan zeggen dat ik na 10 jaar lijden weer helemaal klachtenvrij ben. Heel hartelijk bedankt.

Martine Zoetmulder, Hoofddorp

Een paar jaar geleden ben ik door u behandeld en het dieet plus de voedingssupplementen hebben mijn vermoeidheid en allergische reacties heel effectief verminderd. Uw voedseltest heeft mijn leven veranderd. Met heel veel dank.

Nathalie Bardsley, Verenigd Koninkrijk

Het gaat nog steeds fantastisch, heb tot 4 uur in de ochtend gedanst en was alleen de dag erna moe. Ik eet gewoon weer alles en dat gaat perfect. Een vreemde maar goede bijkomstigheid van het dieet is dat ik helemaal geen behoefte meer heb om te overeten, iets wat ik vroeger wel de neiging had om te doen. Sterker nog: soms moet ik mezelf eraan herinneren dat ik moet eten! Nogmaals bedankt.

Sandra Guntley, Dordrecht

Ik ben zeer enthousiast geraakt over het behaalde resultaat. Na slechts enkele maanden dieet verbeterde er bij mij al zoveel en heb ik nu de zekerheid dat ik nooit meer voor mijn MS in het ziekenhuis opgenomen hoef te worden. Ik heb het nu zelf in de hand. - Joke de Jong, Leusden

Joke de Jong, Leusden

Onverklaarbare

klachten

Het valt op dat het vóórkomen van allergieën en intoleranties de afgelopen twee eeuwen dramatisch lijkt te zijn toegenomen, hetgeen samenvalt met de industriële revolutie. Niet alleen lijdt het milieu enorme schade, waardoor de regenwouden verdwijnen, het klimaat verandert en steeds meer diersoorten uitsterven; ook de mens zelf ontkomt niet aan de gevolgen. Er zijn namelijk sterke aanwijzingen dat ons imuunsysteem niet in staat is om op adequate wijze de effecten van mileuverontreiniging te kunnen weerstaan, waardoor het immuunsysteem abnormaal gaat reageren. Deze abnormale reacties uiten zich niet alleen in de vorm van een voedselovergevoeligheid – ook inhalatieovergevoeligheden en chemische overgevoeligheid kunnen het gevolg zijn.

Binnen de reguliere geneeskunde bestaan er überhaupt geen bloedtesten om verborgen voedselovergevoeligheden te kunnen aantonen. Belangrijke reden hiervoor is, dat de bestaande testen niet 100% betrouwbaar zijn en als “alternatief” worden weggezet. Er zijn inderdaad grote verschillen in betrouwbaarheid tussen de verschillende niet-reguliere testen. Daarom heeft de Amsterdam Kliniek, op basis van jarenlange ervaring, besloten de neutrofielentest te gebruiken aangezien deze test een hogere betrouwbaarheidsgraad heeft.

In zijn algemeenheid lijkt de reguliere geneeskunde zich niet bewust van het feit dat de volgende aandoeningen door een voedselovergevoeligheid gestimuleerd of veroorzaakt kunnen worden:

 chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)

 spier- en gewrichtsklachten (reumatoide artritis, fibromyalgie, algemene pijn)

maagdarmaandoeningen (misselijkheid, zuurbranden, maagslijmvliesontsteking, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, obstipatie, spastische dikke darm, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa)

 huidklachten (jeuk, eczeem, acne bij volwassenen, netelroos)

migraine en andere vormen van hoofdpijn

overgewicht

luchtwegaandoeningen (astma, bijholteproblemen, hooikoorts)

hartaandoeningen (hartkloppingen, overslagen)

urinewegklachten (bedplassen, frequent urineren)

psychische klachten (angst, depressiviteit, gedragsstoornissen, hyperactiviteit/ADHD, nervositeit, slapeloosheid)

neurologische aandoeningen (duizeligheid, mutiple sclerose, epilepsie, ziekte van Ménière, oorsuizen)

hypoglycemie

premenstrueel syndroom

candida

overige

voedselovergevoeligheid amsterdam kliniek
Een afspraak maken bij de Amsterdam Kliniek?

Vragen

over voedselovergevoeligheid?

naar de veelgestelde vragen

Deze pagina delen: