Afspraak maken? +31 (0)6 5517 2842
Veelgestelde vragen

Bio-identieke hormonen

Hoe lang moeten of mogen bio-identieke hormonen worden gebruikt?

In principe kunnen bio-identieke hormonen levenslang worden gebruikt. Het is geen enkel probleem om op welk moment dan ook weer te stoppen, alleen zullen de hormoonspiegels geleidelijk weer dalen naar hun oorspronkelijke waarden en kunnen de klachten die er bestonden voordat met de behandeling begonnen werd, weer terugkeren.

Waarom is het überhaupt nodig om bio-identieke hormonen te gaan gebruiken?

Vanaf het twintigste levensjaar beginnen een groot aantal hormonen langzaam maar zeker af te nemen. Tegen het veertigste levensjaar kan dit al tot een verstoring van het hormoonevenwicht leiden. Op dat moment kunnen bij sommige mensen klachten ontstaan en bij anderen weer niet. Bio-identieke hormonen kunnen het natuurlijke evenwicht herstellen.

Hoe kom je erachter of het hormoonevenwicht is verstoord als je geen klachten hebt?

Door middel van bloed- en urineonderzoek kunnen allerlei essentiële hormonen in beeld worden gebracht. Op basis van deze bevindingen wordt een behandelplan opgesteld om de gevonden verlaagde waarden aan te vullen.

Ik heb erg veel last van vaginale droogte – mijn seksleven ligt daardoor vrijwel plat. Kunnen bio-identieke hormonen hier iets aan doen?

Jazeker. Door een bio-identieke hormoongel op de binnenkant van de armen te smeren zal het hormoon door de bloedvaten van de huid worden opgenomen, waarna het vaginale slijmvlies zich herstelt. Pijn en irritatie tijdens seks kunnen hierdoor volledig verdwijnen.

Hoe lang duurt het voordat je iets van de behandeling met bio-identieke hormonen merkt?

Meestal duurt het 3-6 maanden voordat hormonen weer in balans zijn. Afhankelijk van de hormonen die aangevuld worden, kan de respons per persoon verschillen.