Afspraak maken? +31 (0)6 5517 2842
Veelgestelde vragen

Psoriasis

Dekt mijn ziektekostenverzekering een behandeling van psoriasis door de Amsterdam Kliniek?

Dit hangt van uw verzekeraar af. U dient in ieder geval een aanvullend pakket te hebben, want een basisverzekering alleen is per definitie niet voldoende. Een aantal verzekeraars vergoedt gedeeltelijk, de tijden dat alles werd vergoed zijn helaas definitief voorbij. Dokter Boeken is lid van de Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde (AVIG)) en de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG). Het is zinnig om dit te noemen wanneer u bij uw verzekeraar informeert, aangezien lidmaatschap van het AVIG en/of MBOG een eventuele vergoeding meer waarschijnlijk maakt.

Of het medicijn Psorinovo, een vorm van fumaarzuur, wordt vergoed, verschilt per verzekeraar ook enorm. Sommigen krijgen per definitie een volledige vergoeding, anderen krijgen alleen een vergoeding indient het recept door een dermatoloog wordt voorgeschreven. En er is helaas ook een categorie die niets terugkrijgt. De kosten kunnen variëren van €50,- tot €250,- per maand.

 

Moet ik mijn hele leven Psorinovo blijven gebruiken als ik er eenmaal mee begin?
Het resultaat van de behandeling is het meest blijvend als Psorinovo non-stop wordt doorgeslikt. Er zijn patiënten die dit niet willen en na verloop van tijd stoppen. De kans is dan aanzienlijk dat de klachten weer terugkomen. Een zeer lage onderhoudsdosis is overigens vaak voldoende om (vrijwel) klachtenvrij te blijven.

Waarom schrijft mijn dermatoloog me geen Psorinovo voor, als het zo goed werkt?

In het verleden bestond er een andere vorm van fumaarzuur die veel bijwerkingen (opvliegers, diarree) veroorzaakte. Dit heeft fumaarzuur in een slecht daglicht geplaatst, waardoor het merendeel van de dermatologen ook nu nog steeds niet met het verbeterde en modernere Psorinovo willen werken.