Afspraak maken? +31 (0)6 5517 2842
Veelgestelde vragen

Orthomoleculaire Geneeskunde

Dekt mijn ziektekostenverzekering een behandeling op basis van orthomoleculaire geneeskunde bij de Amsterdam Kliniek?

Dit hangt van uw verzekeraar af. U dient in ieder geval een aanvullend pakket te hebben, want een basisverzekering alleen is per definitie niet voldoende. Een aantal verzekeraars vergoedt gedeeltelijk, de tijden dat alles werd vergoed zijn helaas definitief voorbij.  Dokter Boeken is lid van de Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde (AVIG)) en de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG). Het is zinnig om dit te noemen wanneer u bij uw verzekeraar informeert, aangezien lidmaatschap van het AVIG en/of MBOG een eventuele vergoeding meer waarschijnlijk maakt.

Volgens mijn arts krijg ik, als ik normaal eet, voldoende voedingsstoffen naar binnen. Dus waarom zou ik voedingssupplementen gebruiken?

In principe heeft uw arts gelijk. Tegenwoordig krijgen we echter met onze voeding alleen het minimum naar binnen om onze gezondheid op peil te houden. Verregaande voorbewerking heeft de kwaliteit van onze voeding namelijk dermate beïnvloed, dat een normaal dieet geen garantie is voor een goed en adequaat dieet. Ook worden we blootgesteld aan veel externe factoren (luchtverontreiniging, sigarettenrook, additieven) die nadelige effecten op ons afweersysteem kunnen hebben. Daarom zijn de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vitamines en mineralen nauwelijks voldoende om een goede gezondheid te waarborgen.

Ik wil geen vitamine C gebruiken omdat je daar nierstenen van kan krijgen.

Dit is een bakerpraatje. In zeer uitzonderlijke gevallen kan vitamine C de vorming van nierstenen stimuleren, maar dit komt zelden voor.

Ik heb gehoord over antioxidanten. Wat heb je aan deze stoffen? Is vitamine C de meest effectieve antioxidant?

Eén van de belangrijkste functies van antioxidanten is het feit dat ze vrije radicalen blokkeren. Vrije radicalen zijn zeer agressieve moleculen die het lichaam op allerlei manieren kunnen beschadigen. Vitamine C wordt, naast glutathion, nog steeds als één van de sterkere antioxidanten beschouwd.

Hoe bepaal je wat voor vitamines iemand moet gebruiken? Ze zijn erg duur en ik moet binnen mijn budget blijven.

Ziek of gezond, iedereen zou een aantal basissupplementen moeten gebruiken. Deze hoeven echt niet duur te zijn. Daarnaast is het mogelijk om bovenop deze basissupplementen verder uit te breiden, afhankelijk van leefstijl, gezondheidstoestand en persoonlijke voorkeur.