Afspraak maken? +31 (0)6 5517 2842
 
Veelgestelde vragen

Voedselovergevoeligheid

Dekt mijn ziektekostenverzekering de behandeling van voedselovergevoeligheid door de Amsterdam Kliniek?

Dit hangt van uw verzekeraar af. U dient in ieder geval een aanvullend pakket te hebben, want een basisverzekering alleen is per definitie niet voldoende. Een aantal verzekeraars vergoedt gedeeltelijk, de tijden dat alles werd vergoed zijn helaas definitief voorbij. Dokter Boeken is lid van de Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde (AVIG)) en de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG). Het is zinnig om dit te noemen wanneer u bij uw verzekeraar informeert, aangezien lidmaatschap van het AVIG en/of MBOG een eventuele vergoeding meer waarschijnlijk maakt.

Ik heb in het ziekenhuis al een voedselallergietest laten doen waar niets uitkwam. Betekent dit dat ik geen problemen met voeding heb?

Niet per se, aangezien intoleranties of verborgen voedselovergevoeligheden niet met gewoon bloedonderzoek aantoonbaar zijn.

Mijn arts zegt dat ik zal moeten leren leven met mijn voedselallergieën en intoleranties, omdat er geen behandeling voor bestaat.

Dit is niet waar. Er zijn effectieve behandelmethoden beschikbaar.

Als ik een voedseltest doe en er iets uitkomt, moet ik dan de rest van mijn leven op dieet?

Nee. Een dieet is een tijdelijk iets. Indien allergieën of intoleranties tijdens de dieetfase niet vanzelf overgaan, kan er altijd nog voor een behandeling worden gekozen.

Ik heb al een candida/hypoglycemie/glutenvrij of ander beperkend dieet gevolgd, maar ben daar helemaal niet van opgeknapt. Mijn probleem zit dus duidelijk niet in mijn voeding.

Dit is niet waar. Al deze diëten, hoe beperkend ook, zijn en blijven algemene diëten. De Amsterdam Kliniek maakt over het algemeen gebruik van een op maat gesneden dieetadvies dat gebaseerd is op een persoonlijke testuitslag.

Het lijkt erop dat ik iedere keer tijdens of na het eten of drinken van bepaalde producten een paniekaanval krijg. Mijn huisarts kan niets bijzonders vinden en vindt dat ik naar een psycholoog moet. Kan dit door voedselovergevoeligheden veroorzaakt worden?

Ja. Hoewel de reguliere geneeskunde hier vaak geen oog voor heeft, kunnen psychische klachten door bepaalde voedselproducten veroorzaakt of gestimuleerd worden.

Soms word ik midden in de nacht wakker met hartkloppingen en gutst het zweet van me af. Ik ben inmiddels al jaren door de overgang heen, maar de huisarts zegt dat het daar waarschijnlijk toch mee te maken heeft. Kan het ook iets met voeding te maken hebben?

Vaak is dit een teken van een hypoglycemie, waarbij de bloedsuikerspiegel te laag wordt. Dit komt nogal eens voor bij mensen met voedselallergieën en intoleranties.

Ik ben bijna continu misselijk, duizelig en extreem moe. Ook heb ik het gevoel dat ik constant een wattenhoofd heb. De dokter kan niets bijzonders vinden. Kunt u me helpen?

Waarschijnlijk wel, aangezien dit een probleem in uw voeding zou kunnen zijn.

Mijn 4-jarige dochter heeft een dikke, korstige uitslag op meer dan 90% van haar lichaampje. Tot op heden heeft niets geholpen. Ons hele gezin lijdt met haar mee. Volgens onze huisarts is het atopisch eczeem en is er niets aan te doen. Is dat inderdaad zo?

Veel mensen met atopische aandoeningen, zoals eczeem, blijken verborgen voedselovergevoeligheden te hebben. Zodra de producten die de klachten veroorzaken achterhaald zijn en het dieet hierop is aangepast, kunnen zich spectaculaire verbeteringen voordoen. Dus zelfs bij atopische aandoeningen is het zinnig om voedselintoleranties op te sporen.