Afspraak maken? +31 (0)6 5517 2842

Verborgen allergieën

Verborgen allergieën

Soms zijn we allergisch voor heel gewone dingen

(en worden we bijvoorbeeld ziek van een boterham)

Nee, dit dossier gaat niet over ‘gewone’ allergieën. Dus niet over katten en huismijt, hooikoorts en niesbuien. Dit dossier gaat wel over verborgen allergieën die depressies, eczeem, migraine en menstruatiepijn kunnen veroorzaken. Of allerlei andere kwalen die nooit met allergie in verband worden gebracht.

Soms weet je snel dat je ergens allergisch voor bent; als je ogen gaan tranen in de buurt van poezen of je de ene na de andere niesbui krijgt. Als je in een nieuwe trui in een mum van tijd onder de uitslag zit. Als je het spaans benauwd krijgt als je teveel van een bepaald parfum opsnuift.

Arts Lydia Boeken: “Dit soort reacties duiden op gewone allergieën; abnormaal heftige reacties van het afweersysteem op iets dat je aanraakt, eet, drinkt of inademt. Het afweersysteem ziet het aan voor virussen of bacteriën en bestrijdt de vijand met antistoffen. Die antistoffen zijn aan te tonen; ze zijn terug te vinden in het lichaam met de zogeheten RAST-test. Bij acute allergieën is er duidelijk verband tussen het allergeen (de stof waarvoor je allergisch bent) en de klachten – die ontstaan meestal snel na contact met het allergeen.”

Bij verborgen allergieën ligt het moeilijker

Bij verborgen allergieën ligt het wat moeilijker, betoogt Boeken. “In zo’n geval reageert het lichaam net zo abnormaal als bij een acute allergie, alleen maakt het afweersysteem geen antistoffen. Een RAST-test levert dus niets op. Bovendien – en dat is het grootste probleem bij verborgen allergieën – duurt het vaak lang voor de klachten optreden. Dat maakt het er niet gemakkelijker op de ‘ziekmaker’ te traceren. Immers; als je over vier dagen ziek wordt van iets dat je vandaag eet, zul je geen verband leggen tussen de twee gebeurtenissen. Bovendien zijn de symptomen heel divers. Om deze redenen wordt meestal niet gesproken over allergie, maar over intolerantie of overgevoeligheid. In de meeste gevallen houdt zo’n verborgen allergie verband met iets in de voeding. Het komt echter ook voor dat mensen overgevoelig zijn voor iets in de lucht, zoals bepaalde schimmels.

Je kunt er migraine, astma of eczeem van krijgen

Lydia Boeken: “Allergieën, en dan vooral verborgen allergieën, kunnen allerlei ziekten veroorzaken. Astma bijvoorbeeld ontstaat niet per se door het inademen van rook of parfum, maar kan ook verband houden met iets dat je eet. Astma en eczeem zijn klassieke verschijnselen bij voedselovergevoeligheden. Ook migraine wordt hierdoor in negen van de tien keer veroorzaakt. Dat deze kwalen vooral de kop opsteken bij stress, is logisch: stress ondermijnt het afweersysteem.”

Onzin, er is wel iets aan te doen

Tegen inhalatie-allergie helpen bepaalde medicijnen; tenminste, ze onderdrukken de klachten – de allergie genezen doen ze niet. Voedselallergie- of intolerantie is niet te onderdrukken met medicijnen. Volgens de meeste (gewone) artsen zijn de aandoeningen ook niet te genezen. Het enige dat er volgens hen tegen te doen is, is de producten waarop men zo heftig reageert te mijden en te leren leven met de ongemakken. Volgens Lydia Boeken is dat onzin. Zij stelt dat mensen na een speciale behandeling in de Amsterdam Kliniek weer een normaal bestaan kunnen leiden.

Je kunt er op elke leeftijd last van krijgen

Je kunt er bovendien op elke leeftijd last van krijgen, zegt de arts. Lydia Boeken: “Net als bij allergieën voor pollen van grassen, huisstofmijt of kattenharen, bouw je een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsproducten ook op. De meeste mensen vinden het moeilijk te geloven dat ook minuscule deeltjes in voeding zo ziek kunnen maken. Toch is het logisch dat het juist ‘huis-, tuin- en keukenproducten’ zijn waarvoor overgevoeligheden ontstaan. Daarmee komen we immers het vaakst in contact: we eten drie keer per dag, ons hele leven lang! Volgens mij wordt je lichaam zo overladen met bepaalde producten, dat het op een gegeven moment niet meer aankan en als een kaartenhuis ineenzakt. Dat kan op elke leeftijd gebeuren; het hangt er maar vanaf hoe sterk je afweer is. Er zijn ook mensen die zo’n sterk afweersysteem hebben dat ze nooit last krijgen, al is een allergie latent aanwezig.”

Allergieën komen steeds vaker voor

Dat de laatste decennia meer en meer gezondheidsproblemen ontstaan door voeding, heeft volgens Lydia Boeken alles te maken met het milieu. “We leven in een soort snelkookpan. We zijn druk en gestrest, onze leefomgeving is vervuild. De producten die we eten zijn vaak bespoten, gemanipuleerd of bevatten kunstmatige middelen. Ons afweersysteem kan dat allemaal niet meer bijhouden.”

Kan heel goed: migraine van een glaasje melk

“Het is niet te zeggen welke producten klachten geven, laat staan welke klachten”, zegt Lydia Boeken. “Het is onzin te beweren dat je geen oude kaas, rode wijn of chocolade mag nemen als je last hebt van migraine – die verschrikkelijke hoofdpijn kan net zo goed door peterselie of melk worden veroorzaakt. De enige manier om erachter te komen welke producten je slecht verdraagt, is door het te eten of te testen.”

Zo wordt een verborgen allergie ontdekt

De meeste mensen die in de Amsterdam Kliniek belanden, hebben al talloze onderzoeken ondergaan. Voor de hand liggende oorzaken voor klachten, zoals bloedarmoede of een traag werkende schildklier, zijn dan al uitgesloten. Lydia Boeken: “Zo niet, dan onderzoek ik eerst het bloed, zodat ik eventuele schildklierproblemen of chronische infecties kan opsporen. Ook die kunnen moe en beroerd maken. Vaak onderzoek ik ook de ontlasting, want ook een enkel parasietje kan een waslijst aan klachten geven. Tijdens het intake-gesprek doe ik een algemeen lichamelijk onderzoek en neem ik met de patiënt een uitgebreide vragenlijst door. Daarna volgt een voedseltest, die duidelijk maakt op welke voedingsmiddelen iemand reageert – en hoe sterk. Voor deze zogeheten cytotoxische voedseltest neem ik een buisje bloed af dat wordt onderzocht in het laboratorium. Onder de microscoop wordt gekeken naar het giftige effect van bepaalde voedingsstoffen op de witte bloedcellen, die een belangrijke rol in de afweer spelen. Aan een druppel bloed wordt dan bijvoorbeeld een druppel melk of garnaal toegevoegd. Aan de manier waarop de witte bloedcellen reageren is te zien of er iets mis is. Ze raken geïrriteerd en krijgen stippels of blaasjes, of barsten zelfs uit elkaar. Steeds wordt een ander voedselproduct bij het bloed gebracht. Sommige dingen kan iemand goed verdragen, andere middelmatig of helemaal niet.”

Na een paar maanden dieet zijn de klachten vaak helemaal verdwenen

Lydia Boeken: “Op basis van de uitslag van de test wordt een speciaal dieet vastgesteld. Producten waarop het lichaam extreem reageert komen op de verboden lijst. Voedingsmiddelen waarop men minder sterk reageert mag men eens in de vier dagen eten. Na drie maanden dieet is een patiënt meestal flink opgeknapt. Omdat het lichaam rust heeft gehad, heeft het zich kunnen herstellen en zijn veel klachten verdwenen. De felle reactie op het voedselallergieën kan afnemen. Dan kan worden geprobeerd de verboden voedingsmiddelen weer één voor één te introduceren, om uit te zoeken welke nog reacties geven en klachten veroorzaken.”

Sommige mensen zijn extreem overgevoelig

Lydia Boeken: “Sommige mensen reageren op zoveel dingen overgevoelig, dat ze nog amper iets kunnen eten. Zo heb ik iemand onder behandeling die al van het eten van een rozijn in een shock raakt. Ze mag per dag slechts een schijfje banaan, abrikoos, wat zoete aardappel, Chinese kool en mineraalwater. Meer kan ze niet verdragen. Mensen als zij adviseer ik eens dingen te proberen die ze nooit hebben gegeten. Loop maar eens door een toko, dan zie je dingen waar je nog nooit van hebt gehoord. De kans is klein dat je voor exotische producten als cassave allergisch bent: als je ze nooit eerder hebt gegeten, heeft je lichaam er geen overgevoeligheid voor kunnen ontwikkelen. Het ontdekken van producten die je wel kunt eten maakt het leven een stuk draaglijker. Bovendien krijg je zo ook nog wat vitaminen binnen. Mensen die zo overgevoelig zijn kunnen namelijk vaak zelfs geen vitaminepreparaat verdragen!”

Er zijn ook injecties tegen overspannen reacties

Helpt het dieet niet of is iemand niet allergisch voor voedsel maar voor iets in de lucht, dan kunnen twee behandelingen met injecties de overgevoeligheid genezen.

Alternatief 1

Bij de eerste methode krijgt een patiënt een injectie met stoffen waarvoor hij allergisch is en het enzym beta-glucuronidase. Deze combinatie zorgt dat het lichaam de ‘overspannen’ reacties op voedings- en inhalatieallergenen gaat afleren. Het afweersysteem wordt zo langzaam bijgestuurd. Na verloop van tijd zijn vaak minder injecties nodig, en uiteindelijk helemaal niet meer. Zeker tachtig procent van de patiënten heeft baat bij deze behandeling.

 • Voordeel: slechts één injectie in de drie maanden, waarmee veel klachten tegelijk  kunnen worden aangepakt.
 • Nadeel: het duurt enige tijd voordat het werkt: gemiddeld vier behandelingen ( een jaar ).

Alternatief 2

Bij de tweede methode worden extracten van voedselproducten waarvoor een patiënt vermoedelijk allergisch is, in zijn bovenarm gespoten. Op de huid onstaat een bobbeltje, dat wordt opgemeten. Krijgt de patiënt binnen tien minuten zijn bekende klachten of wordt het bobbeltje groter, dan wordt een lagere concentratie ingespoten. Dit proces wordt net zolang herhaald tot de dosis is gevonden waarbij de patiënt geen klachten meer heeft en het bobbeltje in de huid niet meer verandert. Dit is de neutraliserende dosis: het ‘lichtknopje’ dat de klacht wegneemt. Injecties met deze neutraliserende dosis beschermen tegen heftige reacties op de voedselstoffen waarvoor de patiënt overgevoelig is. De patiënt krijgt een flesje met de benodigde concentraten mee naar huis. Hiermee moet hij zichzelf om de dag inspuiten. Een injectie geeft twee dagen bescherming.

 • Voordeel: werkt meteen.
 • Nadeel: het kost veel tijd – en dus geld – om alle producten te testen. Bovendien voelt niet iedereen ervoor zichzelf te injecteren. Dit moet minimaal een jaar worden gedaan, daarna kan worden afgebouwd.

Dit kost een behandeling in de Amsterdam Kliniek

 • Intakegesprek f 400,-
 • Vervolgconsult f 70,- per kwartier
 • Voedseltest f 410,-
 • EPD-injectie f 205,- per kwartaal
 • Test f 100,- per uur
 • Het vaccin ( voor zes weken ) f 9,- per product

Of deze kosten worden vergoed, is afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw verzekering. Sommige ziektenkostenverzekeraars vergoeden niets, andere een gedeelte of bijna alles. Informeer bij uw verzekeringsmaatschappij of ‘orthomoleculaire geneeskunde’ ( waarbij ziekten worden behandeld met natuurlijke, lichaamseigen stoffen als vitaminen, mineralen en enzymen, en een dieet ) wordt vergoed.

Klachtenlijstje, er zijn tal van klachten die kunnen wijzen op een verborgen voedselallergie. Te denken valt aan…..

 • chronische vermoeidheid
 • hoofdpijn en migraine
 • premenstrueel syndroom
 • hypoglycemie
 • slaapstoornissen
 • gewrichts- en spierklachten, variërend van vreemde pijnen als fibromyalgie tot reumatische artritis
 • maag- en darmklachten als pijn, misselijkheid, diarree, spastische dikke darm, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa ( ernstige dikke darmontsteking met bloedende slijmvliezen )
 • jeuk, eczeem, netelroos en andere huidklachten
 • astma, chronische verkoudheid of bijholteproblemen
 • depressie, angstaanvallen, prikkelbaarheid