Afspraak maken? +31 (0)6 5517 2842

Anti-aging: meer dan een hype

Anti-aging: meer dan een hype

Veel mensen verbinden de term anti-aging ( antiaging ) aan cosmetische behandelingen. Niets is minder waar, aangezien echte anti-aging het hele verouderingsproces probeert te vertragen of zelfs terug te draaien. Cosmetische behandelingen kunnen zeker onderdeel van de behandeling vormen, maar het uiteindelijke doel van antiaging is langer te leven in goede gezondheid.

Veroudering op zich is een onontkoombaar gegeven – vanaf het moment dat we geboren worden zet het verouderingsproces feitelijk al in. Hoe we verouderen en hoe snel dit gebeurt, wordt door vele factoren beïnvloed. Sommige factoren zijn buiten ons bereik, maar vele ook weer niet. Dus is het goede nieuws dat je actief mee kunt doen om het verouderingsproces in je voordeel te sturen door wat eenvoudig advies op te volgen.
Hoe eerder je het initiatief neemt, des te beter de kans op succes. Dus waar kun je tijdens je anti-aging reis je voordeel mee doen?

 

Onderzoek

Gepersonaliseerd onderzoek is cruciaal om te bepalen welke aanpak voor jou de juiste is.

Hormoonanalyse is één van de belangrijkste bloedonderzoeken die bij anti-aging is vereist, aangezien belangrijke hormonen die essentieel zijn om een goede gezondheid te borgen, in de loop der tijd afnemen. Dit geldt ook voor stoffen als vitamine C, glutathion en Co-enzym Q10 – belangrijke graadmeters voor oxidatieve stress. Haaranalyse kan een belangrijke rol spelen om stapeling van toxische zware metalen (milieuverontreiniging) vast te stellen – zware metalen kunnen een negatieve invloed op allerlei lichaamsprocessen hebben en het verouderingsproces zelfs versnellen.

De gemiddelde arts zal zelden of nooit een hormoononderzoek uitvoeren, aangezien het een gegeven is dat veel hormoonspiegels als gevolg van veroudering afnemen. En ze er sowieso vanuit gaan dat er niets aan gedaan kan en moet worden.

Anti-aging artsen zijn daarentegen wel geïnteresseerd in specifieke spiegels – niet alleen om te bepalen of bepaalde hormonen aangevuld dienen te worden, maar ook om de spiegels als graadmeter te gebruiken gedurende de behandelfase. Daarnaast laten hormoontesten zien of hormonen met elkaar in balans zijn, aangezien verstoringen hierin ook een bron van symptomen en ziekten kunnen zijn.

 

Bio-identieke hormonen

Bepaalde hormonen die essentieel zijn voor een goede gezondheid, nemen in de loop der tijd af. Deze gestage afname begint een zichtbaar effect op ons lichaam te hebben, aangezien cruciale lichaamsprocessen beïnvloed worden. Lage hormoonspiegels bevorderen het verouderingsproces en resulteren in vermoeidheid, verminderde spierkracht, osteoporose, een rimpelige huid, verminderd libido, vaginale droogte, grotere vatbaarheid (als gevolg van een steeds zwakker wordende afweer), een slechter geheugen en nog veel meer.

Bio-identieke hormonen kunnen erbij helpen om de symptomen die door deze afname ontstaan aan te pakken en zelfs het hele verouderingsproces te vertragen. Bio-identieke hormonen zijn hormonen die dezelfde (identieke) chemische samenstelling hebben als hormonen die door het lichaam zelf worden gemaakt. Dit in tegenstelling tot synthetische hormonen die weliswaar op de hormonen die het lichaam zelf maakt lijken, maar het dus niet zijn. Daarom worden bio-identieke hormonen vaak beter verdragen en zijn de bijwerkingen ook veel minder dan bij synthetische hormonen.

Zo hebben veel vrouwen die in de menopauze zitten vaak onnodige klachten als opvliegers, slapeloosheid, vaginale droogte en osteoporose. Dat een simpele, bio-identieke hormoongel die op de binnenkant van de armen wordt aangebracht, enorme verbetering kan brengen en de kwaliteit van leven zowel op de korte als lange termijn enorm kan beïnvloeden, is een vrijwel onbekend gegeven.

 

Orthomoleculaire geneeskunde

Optimale gezondheid kan behouden blijven en een breed scala aan ziekten kunnen verbeteren of zelfs genezen door het lichaam optimale hoeveelheden nutriënten (voedingsstoffen) te verschaffen. Bepaalde vitamines kunnen het lichaam helpen om zich te verjongen door voedingsstoffen die in de loop der tijd afnemen weer aan te vullen. 

Deze afname aan essentiële nutriënten kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan slechte eetgewoonten. Een groot deel van de ouder wordende populatie is nog steeds actief aan het werk, altijd gehaast en staat onder druk. Gemakkelijke maaltijden zijn een handige oplossing, maar jammergenoeg staat “gemakkelijk” vaak voor “slecht voor je” – overmatige hoeveelheden suiker, geraffineerde en bewerkte voedingsproducten zijn veel voorkomende voorbeelden. En laten we ook niet de steeds groter wordende groep gepensioneerden vergeten die niet echt gezond eet. Of ze kunnen het zich niet veroorloven, of ze zijn te ziek en te moe om maaltijden met verse producten te klaar te maken – veel mensen moeten helaas hun heil zoeken in kant-en-klare of slecht bereide instellingsmaaltijden.

Daarnaast trekt ook het leven in onze moderne maatschappij zijn wissel: milieuverontreiniging en toenemende stress vragen om grotere hoeveelheden anti-oxidanten. Voeding alleen is niet het antwoord. Het toevoegen van een keur aan voedingssupplementen kan daarentegen wel het verschil maken.

 

Epigenetica

Epigenetica is een wetenschap die al geruime tijd bestaat. Maar recentelijk begin het zich steeds meer een plaats te verwerven op het gebied van behandeling en preventie van ziekten.

Genetica  is de studie die zich bezighoudt met de erfelijkheid – ons DNA. En DNA is opgebouwd uit genen. Epigenetica is een tak van de genetica die de chemische reacties bestudeert die bepaalde genen in het DNA  aan of uit kunnen zetten. Veranderingen in genen kunnen namelijk ziekten veroorzaken – of voorkómen.

Vergevorderde studies tonen aan dat deze veranderingen beïnvloed kunnen worden door leefstijl (roken, dieet, chemische blootstelling, om maar eens een paar voorbeelden te noemen). Interessant gegeven is dat deze genveranderingen zich snel kunnen voltrekken. Daarmee wordt de deur open gezet om korte-termijnaanpassingen in genfunctie te kunnen bewerkstelligen die ook op lange termijn gunstige gevolgen kunnen hebben. Dit is anti-aging op z’n best!

 

Cosmetische geneeskunde

Veroudering aan de binnenkant gaat hand in hand met veroudering aan de buitenkant. Velen van ons zijn zich niet bewust van het feit dat we tekenen van veroudering beginnen te vertonen, totdat we ons realiseren dat we bij anderen niet meer overkomen op de manier waarop we zouden willen. Want een vermoeide, afgematte look is niet per se een afspiegeling van ons vermogen om te denken en te handelen! Maar helaas laat onderzoek zien dat veel mensen de eerste indruk die ze van je krijgen baseren op minder dan 5 seconden. Dit is louter en alleen een reactie op hoe je eruit ziet en niet per se op je eigen ik – jeugdig, vitaal en actief betrokken.

Veroudering is het meest zichtbaar in het gezicht – onze huid en botstructuur neigen dramatisch te veranderen naarmate de tijd verstrijkt. Niet alleen krimpen de botten van de schedel, maar de huidtextuur verandert, pigmentvlekken verschijnen en de huid verliest elasticiteit en volume waardoor we er ouder uit gaan zien.

Aangezien het gezicht ons visitekaartje is, is je verbergen niet echt een optie. Simpele, niet-invasieve medische-cosmetische behandelingen zoals peelings, injectables (botox, fillers), cosmeceuticals en voedingssupplementen kunnen helpen om bepaalde aspecten van die jeugdige look die ongemerkt in de loop der tijd wegsmelt, te herstellen. In de praktijk gaat het er niet om dat je er als een filmster uit moet komen te zien. Maar soms maken kleine details die met een eenvoudige, medische-cosmetische behandeling kunnen worden aangepakt, een groot verschil om je zelfvertrouwen op te krikken en de manier waarop anderen op je reageren een positieve draai te geven.

Veroudering is een onontkoombaar gegeven en kan door veel factoren beïnvloed worden. Pro-actieve anti-aging ( antiaging ) stappen – gepersonaliseerd onderzoek, gebruik van bio-identieke hormonen, dieetaanpassing en het gebruik van voedingssupplementen, epigenetische interventie en medisch-cosmetische behandelingenkun je helpen het verouderingsproces in een positieve richting te sturen, met een betere gezondheid en langer, productiever leven als gevolg.

 

Geschreven door: Lydia Boeken, arts

Amsterdam Kliniek

Stationsstraat 6E

1391 GN Abcoude

m. 0655172842

info@amsterdamkliniek.nl

Na de menopauze kreeg ik last van vaginale droogte. De standaard hormoonbehandeling werkte niet en gemeenschap werd onmogelijk. Dokter Boeken gaf me een bio-identieke hormoongel die ik op de binnenkant van mijn armen wrijf en mijn seksleven drastisch heeft veranderd: geen viezige plaatselijke behandeling en pijnvrije sex. Mijn man en ik zijn erg dankbaar!

Naam bekend bij Amsterdam Kliniek

Neem contact op voor meer informative over anti-aging