Chelation

 

Ten gevolge van de reorganisatie is deze behandeling momenteel niet bij de Amsterdam Kliniek beschikbaar.

 

Chelatietherapie is een veilige methode om klachten die door aderverkalking (arteriosclerose) veroorzaakt kunnen worden, te verminderen of zelfs helemaal te elimineren. Voorbeelden hiervan zijn pijn op de borst (angina pectoris) en een hartaanval (hartinfarct). Chelatietherapie heeft ook effect op klachten die het gevolg zijn van vaatvernauwingen in de hersenen (beroerte, TIA) en de benen (claudicatie), zonder dat operatief ingrijpen noodzakelijk is. Reguliere methoden voor het behandelen van aderverkalking zijn over het algemeen alleen gericht op symptoombehandeling, het zij door middel van medicijnen dan wel middels een operatie. Chelatietherapie poogt daarentegen de feitelijke oorzaak aan te pakken.

Chelatietherapie is een veilige, niet-operatieve behandelmethode, waarbij gebruik gemaakt wordt van infusen met de synthetische stof EDTA. EDTA verwijdert toxische zware metalen die aanslag (plaque) in de slagaders stimuleren, waardoor deze bloedvaten weer beter doorgankelijk worden. Vaak ervaren patiënten als gevolg van de behandeling ook een verhoogd energieniveau en grotere vitaliteit.

PDF-downloadbutton Download chelatietherapie brochure 

 


Reacties van patiënten

Toen ik in januari 2006 opnieuw werd opgenomen omdat ik weer last van pijn op de borst kreeg en ook vreselijk moe was, werden alleen de medicijnen aangepast. Enkele maanden later bij controle van de cardioloog bleek tijdens een fietstest dat de hartvaten opnieuw dichtzaten. Ik kreeg ook steeds meer moeite als ik me moest inspannen en moest wel 2-3 keer per dag onder de tong sprayen. Ook fietsen zat er op een gegeven moment niet meer in, zelfs niet met de snorfiets. 

Als in juli 2006 de medicijnen opnieuw worden aangepast, ga ik helaas alleen maar verder achteruit: ik kon geen 100 meter meer lopen zonder rust en spray. 

Via internet kwam ik in contact met de Amsterdam Kliniek waarna ik eind oktober met chelatietherapie ben begonnen. Al na 3 weken (6 behandelingen) en de nodige orthomoleculaire voedingssupplementen bemerkte ik dat ik niet verder achteruitging. Vanaf begin december ging het lopen beter en werden de momenten van sprayen minder. Ik zat inmiddels iedere dag op mijn hometrainer om mijn conditie wat op te voeren, zo’n 7 km per dag. Vanaf half december hoefde ik helemaal niet meer te sprayen en kwam ook de zin om weer wat te doen langzaam terug. Begin 2007 rij ik 10-15 km per dag op mijn hometrainer, soms wel 2 keer achter elkaar.

De orthomoleculaire voedingssupplementen werden iets verminderd en het blijft fantastisch met me gaan, ik voel me prima. Tot februari bleef ik de chelatie 2 keer per week doen, daarna ging ik afbouwen. Het is nu half februari 2007 en ik ben iedere dag een paar uurtjes aan het rommelen rond het huis, in de tuin of de schuur. En we hebben ook vakantieplannen!

Jacobus Rinkel, Nieuwe Niedorp 

In eerste instantie had ik een hartinfarct gehad waar ik op zich goed van was hersteld. Toch ontwikkelde ik in de loop der tijd ook etalagebenen aan allebei mijn benen en besloot de vaatchirurg dat er niets anders opzat dan in ieder geval mijn linkerbeen te amputeren. Helaas werd door een medische fout mijn nog redelijk goede rechterbeen geamputeerd, terwijl mijn slechte been er dus nog aanzat. Dit been zou dus ook nog geamputeerd moeten worden.

Onder het motto “niet geschoten is altijd mis” besloot ik chelatietherapie te gaan doen, want een amputatie kon eventueel altijd nog.

Voor wat betreft de chelatie-ervaring, gedurende langere tijd, niets dan goeds. Dit mag blijken uit het niet doorgaan van ingrepen als dotteren en amputatie van mijn linker en dus enige been. Volgens enkele metingen werd in eerste instantie nog een duidelijke maar lichte verstopping geconstateerd, bij een laatste controle was de obstructie helemaal verdwenen!

Hoewel de reguliere medische wetenschap nog steeds erg sceptisch is, kan men er met dit resultaat niet omheen. Zelfs nu, na enige jaren, gaat het nog steeds goed en heb ik kunnen voorkómen dat ook mijn tweede been geamputeerd moest worden.

Ger de Graaf, Volendam


Veelgestelde vragen

Nee. Eerst zal chelatietherapie resultaat moeten laten zien waarna, in overleg met uw specialist, bekeken zal worden of uw medicatie verminderd dan wel gestopt kan worden.

Nee. Het is uw keuze en persoonlijk recht om chelatietherapie te gaan doen. Uw arts of specialist kan u op geen enkele manier van welke behandeling dan ook afhouden.

Dit is niet waar. Bij iedereen die overweegt chelatietherapie te gaan doen, wordt  middels een bloedtest de nierfunctie gecontroleerd. Op basis van deze uitslag wordt een veilige concentratie van de infuussamenstelling bepaald. 

Er is nog NOOIT iemand aan de gevolgen van chelatietherapie doodgegaan wanneer de behandelende artsen volgens de ABCT/IBCMT protocollen werken. Het is van belang u te realiseren dat meer mensen het leven hebben gelaten tijdens bypass-operaties of dotteringrepen (als de wachtlijst al niet eerder een voortijdig eind aan hun leven heeft gemaakt) dan er ooit aan chelatietherapie zijn komen te overlijden, namelijk nul.

Nee. Chelatietherapie dient altijd onder supervisie van een arts plaats te vinden. 

In principe kan dit, de behandeling is echter lang niet zo effectief als wanneer u het roken staakt. Wij vragen onze patiënten om op zijn minst de intentie te hebben om te stoppen: je hebt maar één leven, één lichaam, en je krijgt maar één kans: haal alles uit de behandeling wat erin zit.

Niet echt. De beste manier om blijvend effect van chelatietherapie te waarborgen is door eens per maand een onderhoudsbehandeling te doen. Een behandeling overslaan in het geval van ziekte, vakantie, etc. is niet echt een probleem, zolang de maandelijkse cyclus in zijn algemeenheid niet wordt doorbroken.

Effectieve chelatietherapie op basis van pillen bestaat niet. Het probleem met orale chelatietherapie is dat EDTA in de maag wordt afgebroken. Daardoor bereikt het de bloedbaan, waar het zijn werk moet doen, al helemaal niet. Leveranciers die beweren dat ze een oraal chelatiepreparaat hebben, praten over niet veel meer dan een veredeld multivitamine. Wat ze ook zeggen: intraveneuze EDTA is de enige krachtige manier van cheleren.

Helaas heerst de algemene opinie dat chelatietherapie geen bewezen methode is. Ieder onderzoek dat de effectiviteit van chelatietherapie aantoont, is tot op heden genegeerd. Het feit dat vele miljoenen chelatiebehandelingen de afgelopen tientallen jaren een groot aantal patiënten van bypassoperaties of beenamputaties hebben kunnen afhouden, wordt afgedaan als “toeval” en door de reguliere geneeskunde als “spontane genezing” betiteld.

Er zijn al veel onderzoeken gedaan die jammergenoeg door de reguliere geneeskunde niet werden erkend omdat men de onderzoeken te klein vond. Aangezien de reguliere geneeskunde niet bij deze onderzoeken betrokken wilde worden, ontbrak het aan geld om grotere onderzoeken op te zetten. Het recente TACT (Trial for the Assessment of Chelation Therapy) onderzoek, dat door de National Institutes of Health (NIH) in de VS was opgezet en dus op veel grotere schaal kon worden uitgevoerd, heeft helaas geen duidelijk antwoord kunnen geven. Hoewel het onderzoek laat zien dat chelatie effectief zou kunnen zijn, vindt de NIH dat er eerst nog vervolgonderzoek moet plaatsvinden voordat een duidelijke uitspraak kan worden gedaan.

hoofdpagina  |  de praktijk  |  behandelingen  |  faq  |  artikelen  |  reacties van patiënten   |   contact  |  sitemap

Copyright © 1997-2017 Amsterdam Kliniek. Alle rechten voorbehouden. Gevestigd in Nederland.


AVIG Logo
MBOG  
 nvcg-logo
 AAAM Larger  Logo-IBCMT

 

Webdesign: BoekensMedia